Ergometersykkel eller spinningsykkel? Slik velger du den som passer deg best

Sykling passer alle og er skånsomt for leddene. Det er en treningsform som er godt egnet til hjemmetrening. Men hvilken sykkel er best egnet til din type trening? Her forklarer vi de største forskjellene mellom ergometersykkel og spinningsykkel.

Atle Lie McGrath på ergometersykkelAtle Lie McGrath på ergometersykkel

Utforming

En ergometersykkel har en noe mindre sportslig utforming enn en spinningsykkel, men gir likevel et svært godt treningsutbytte. Mange mener også at en ergometersykkel er mer behagelig å sitte på, da de ofte har både bredere og mykere seter enn de fleste spinningsyklene. På en ergometersykkel sitter du også mer oppreist enn på en spinningsykkel, der sittestillingen er mer fremoverlent og tilnærmet lik en vanlig sykkel.

Motstand

På ergometersyklene er det magnet som styrer motstanden. Det vil si at det er en magnet som bremser fremdriften på svinghjulet. Jo mer motstand du legger på og jo nærmere magneten kommer svinghjulet, desto mer øker arbeidsmotstanden. Motstanden skapes av en magnet som bremser svinghjulet. Denne motstanden justeres som oftest på knapper på displayet. 

Spinningsykler har som regel større motstand enn ergometersykler, og denne motstanden justeres ofte manuelt ved å vri på et hjul eller håndtak. 

Brukervennlighet

Det er liten forskjell på brukervennligheten mellom en ergometersykkel og en spinningsykkel. Ofte har en spinningsykkel flere justeringsmuligheter på sete og styre, mens ergometersykkelen kun har justering på setet. Ergometersykler har gjerne en mer utfyllende computer og forhåndsdefinerte programmer.

Treningseffekt

Siden ergometersykkelen gir så lav belastning på ledd og muskler, er den godt egnet til restitusjon og for rehabilitering og opptrening etter skader. Sittestillingen gjør det også mer komfortabelt å trene på en ergometersykkel kontra en spinningsykkel, og er å anbefale til personer med ulike vondter eller skader.

En spinningsykkel har som oftest mer motstand enn en ergometersykkel, men man kan likevel få et godt utbytte av motstanden på ergometersykkelen. 

Spinningsykler tåler noe hardere bruk, og egner seg godt til lange treningsøkter, tempo og intervalltrening. Siden spinningsykkelen er det kondisjonsapparatet som er mest likt en landeveissykkel, er dette det foretrukne alternativet til aktive syklister eller mosjonister.

Harald Østberg Amundsen på spinningsykkelHarald Østberg Amundsen på spinningsykkel
Aleksander Kilde på ergometersykkelAleksander Kilde på ergometersykkel
To Top