Styrkeuka: Betydningen av styrketrening

Styrketrening er en viktig del for å opprettholde en sunn livsstil. Det styrker ikke bare musklene våre, men også vår evne til å takle hverdagens utfordringer.


Styrketrening er en aktivitet som er viktig for mennesker i alle aldre, og dette budskapet blir spesielt fremhevet under Styrkeuka 2023. Denne kampanjen, initiert av Helsedirektoratet, retter fokus på betydningen av styrketrening og oppmuntrer folk i alle aldre til å delta.

Mer enn muskelvekst

Styrketrening handler ikke bare om å bygge muskler. Det handler om å forbedre vår fysiske funksjon og velvære, samt evnen til å utføre dagligdagse gjøremål og generell helse.

Uansett om du er en ung voksen som ønsker å trene for en sunn og sterk kropp, en middelaldrende person som vil bevare holde formen vedlike lengst mulig, eller en eldre person som ønsker å forhindre muskeltap og bevaring av mobilitet, så er styrketrening avgjørende.

Musklene våre spiller en nøkkelrolle i å støtte skjelettet vårt og opprettholde god kroppsholdning. Dette bidrar til å forebygge ryggproblemer, redusere risikoen for fall og hjelper oss med å holde oss aktive. I tillegg kan styrketrening også forbedre vår stoffskifte og bidra til vektkontroll. Det er med andre ord en investering i helse som utbetaler seg på mange måter.

Push ups utgangsposisjon

Styrkeuka 2023

Helsedirektoratet har satt av en hel uke, kjent som Styrkeuka 2023, til å fremme styrketrening og oppmuntre folk i alle aldre til å engasjere seg. 

Alle aktører som tilbyr tjenester, produkter eller annet relevant kan delta i Styrkeuka. Dette kan være treningssentre, kommuner og frisklivssentraler, frivillige organisasjoner og andre aktører som tilbyr tjenester eller produkter knyttet til trening. Alle kan bidra med det som gir oppmerksomhet om betydningen av helsefremmende styrketrening. En måte å gjøre dette på er ved å holde åpent treningssenter, nybegynnertimer, kampanjer, kurs og webinarer og å omtale Styrkeuka i nyhetsbrev og sosiale medier.

Et viktig budskap under Styrkeuka er at styrketrening er for alle aldre, både ungdommer, voksne og eldre. Uavhengig av om du er en ungdom som nettopp har begynt å utforske treningsverdenen, en travel forelder som ønsker å integrere styrketrening i en travel timeplan, eller en eldre person som vil opprettholde god helse og uavhengighet, så er det aldri for tidlig eller for sent å starte med styrketrening.

Kom i gang med styrketrening

Ønsker du å komme i gang med styrketrening, men vet ikke hvor du skal begynne? Her er noen grunnleggende tips for å komme i gang:

  1. Start enkelt: Begynn med lette vekter eller kroppsvektøvelser for å bygge en solid grunnmur. Gradvis øk intensiteten og vektene i treningsprogrammet ditt etter hvert som du blir sterkere.

  2. Variert trening: Varier øvelsene du utfører for å engasjere forskjellige muskelgrupper og unngå ensidig trening. Dette vil også bidra til å forhindre overbelastningsskader.

  3. Riktig teknikk: Fokus på riktig teknikk er avgjørende for å unngå skader. Ta gjerne kontakt med en personlig trener eller deltar på treningtimer for å få riktig veiledning.

  4. Tålmodighet og konsistens: Resultatene av styrketrening kommer ikke over natten. Vær tålmodig og hold deg konsistent med treningen.

Styrketrening er en viktig aktivitet som gagner folk i alle aldre. Gjennom Styrkeuka 2023 oppmuntrer Helsedirektoratet alle til å ta det første skrittet mot en sunnere, sterkere fremtid. Uavhengig av alder og treningsnivå er styrketrening en investering i din helse og velvære som er vel verdt innsatsen.