Hva er olympisk standard på treningsutstyr?

Olympisk standard på vektstang og vektskiver er det som kan ses som en internasjonal standard, og er blant annet det som brukes i konkurranser i olympiske løft og styrkeløft.

Når man skal trene med frivekter som vektstang og vektskiver, er det viktig å sørge for at utstyret passer hverandre. Med olympisk standard gjør man nettopp dette.

Olympisk vektstang

Olympisk vektstang har som standard lengde på 220 cm. Bredden mellom hylsene er 130 cm. Hylsene har kulelagre og diameter på 50 mm. Grepsdiameteren er 28 mm som standard på olympiske vektstenger. 

Selv om de fleste av Sportsmaster sine olympiske vektstenger er 220 cm lange, finnes det noen unntak. Dette er da Pivot Olympisk vektstang 183cm/28mm, Pivot XF Elite kort konkurransestang 175 cm og Pivot XF Elite teknisk stang.

Fordelen med standard olympiske vektstenger er at de vil passe i ordinære racks og knebøystativ, samt på veggmontert stativ. Velger man en vektstang som er kortere enn den olympiske standarden på 220 cm, anbefales det å velge et frittstående vektstativ, som Pivot 460 eller Pivot 862.

Gungnir Allrounder olympisk vektstang

Norske Gungnir of Norway har utviklet en vektstang med et patentert låsesystem – SlideLock. Konseptet baserer seg på "løft, skyv, lås". I praksis betyr det at du tar tak i låseringen på begge sider med fingrene, glir låsen langs hylsen og slipper ned og ved vektskivene for å låse dem. 

Med Gungnir Allrounder trenger du dermed ikke fjærlåser eller låseringer. Det gjør styrketreningen både enklere og sikrere. 

Den olympiske vektstangen og låsen er blitt systematisk dropptestet titalls tusenvis av ganger. Både med 90 kg fra to meters høyde og 320 kg fra 1,6 meters høyde. Gungnir Allrounder olympisk vektstang er et kvalitetssikkert produkt som tåler røft bruk.

Vektstangen har olympisk standard, med lengde på 220 cm og grepsdiameter på 28 mm.

Vektstang fra GungnirVektstang fra Gungnir
Vektstang fra GungnirVektstang fra Gungnir

Olympiske vektskiver

Det finnes ulike typer vektskiver, til forskjellige formål. Bumper plates, olympiske vektskiver, teknikkskiver og mikrovekter. 

Olympiske vektskiver er vektskiver med håndtak. Disse vektskivene har olympisk standard med 50 mm diameter på hull. Olympiske vektskiver er svært slitesterke og tåler tøft bruk. Siden de har håndtak kan de også brukes til annen styrketrening som ikke krever vektstang, som sit ups med vektskive, Ground to Overhead og russian twist. Men trener du med mange tunge vekter og dropp mot gulvet, anbefales det bumper plates. 

Bumper plates er godt egnet til functional fitness og styrketrening som innebærer dropp mot gulv. Disse vektskivene er i solid gummi, og tar imot dropp og slag mot gulvet uten at de tar skade av det. Bumper plates er også laget slik at de spretter når de treffer underlaget, og droppene blir dermed ikke så harde som de ville blitt med standard olympiske vektskiver. Bumper plates har ikke håndtak, slik olympiske vektskiver har. 

Sportsmaster sine olympiske vektskiver og bumper plates har olympisk standard på 50 mm diameter hull, slik at de passer alle olympiske vektstenger.

Grønn olympisk vektskive på 10 kgGrønn olympisk vektskive på 10 kg
Bumper plate på 10 kg fra PivotBumper plate på 10 kg fra Pivot
To Top