Dette gjør deg bedre på ski

Vil du bli bedre i langrenn er riktig styrketrening et godt hjelpemiddel på veien. Her er tre gode apparater som vi anbefaler.

Tidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby i skirennTidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby i skirenn

Styrketrening – en viktig del av treningen

Styrketrening er en viktig del av treningen til både turløpere og løopere i verdenstoppen. Når langrennsløpere som Martin Johnsrud Sundby og Anders Aukland har styrketrening som faste punkter på treningsmenyen er det fordi det har effekt: De orker og klarer mer i langrennsløypa.
Mange mosjonister og turrennløpere har tatt etter de beste og opplever stor fremgang fordi de har blitt sterkere etter styrkeøkter 1-2 ganger per uke. Styrketreningen kan du godt gjøre hjemme, i trimrommet på jobben eller på treningssenter – og hjelpemidlene er enkle.

Styrke hver uke

Vi lar Anders Aukland forklare: – En av nøklene til at jeg har klart å ligge i verdenstoppen i langløp over så mange år, mener jeg ligger i de faste styrkeøktene mine. Selv midt i sesongen når det koker som verst kjører jeg styrketrening en gang i uken, sier Aukland.

Tre apparater Aukland anbefaler:

Pivot 816 Veggmontert trekkappararat

Trekkapparat som gir knallbra treningseffekt og tar lite plass. Pivot 816 Veggmontert trekkapparat monteres rett på veggen og krever derfor minimal gulvplass. Trinsestasjonen med de to dragene kan enkelt og raskt justeres opp og ned fra gulvnivå til to meters høyde, og byr derfor på en rekke gode styrkeøvelser.

– Jeg har dette apparatet hjemme i kjelleren og det er en viktig del av styrkeøktene mine. På bildet ser du stakedrag med vektbelastning. Du kan også kople på en trekkstang og trene rene nedtrekk-opptrekks-øvelser, sier Anders Aukland.

Kjøp Pivot 816 veggmontert trekkapparat her.

Martin Johnsrud Sundby trener på veggmontert trekkapparatMartin Johnsrud Sundby trener på veggmontert trekkapparat

Skitrener

Et glimrende apparat for generell overkroppsstyrke, for opptrening av stakekapasiteten og i tillegg for økt utholdenhet. Her trener du primært armer og buk, men også skuldre og setemuskultur aktiveres, sier Aukland. Dessuten: Kondisjonen blir bedre og med det kapasiteten til å orke mer. Alt dette er jo avgjørende for oss som går de lengste rennene, men er absolutt nyttig også for mosjonister og turløpere. Skitreneren er super både for korte intervaller og lengre turer med roligere frekvens og lavere belastning, sier han. Plattformen har hjul som gjør flytting av skitrainer lett og enkelt.

Se våre stakemaskiner her.

Martin Johnsrud Sundby staker på Concept2 skiergMartin Johnsrud Sundby staker på Concept2 skierg

Slynger

JungleGym, ROPES eller TRX: – Slynger er i skuddet som aldri før, ikke minst for alle oss som er glade i å gå på ski. Grunnen er enkel: Her får du et supert hjelpemiddel til trening av både kjernemuskulatur og mer spesifikk funksjonell styrke rettet mot for eksempel langrenn, fastslår Anders Aukland.

Se våre slynger her.

Push ups i TRX slyngerPush ups i TRX slynger
To Top