Derfor er knebøy viktig

Riktig teknikk, grunnleggende balanse og mykhet er viktig i knebøy. Se her hvordan du kan gjøre balanse og mobilitet til en naturlig del av øvelsen.

En av de mest brukte styrkeøvelsen på tvers av idrettsgrener er knebøy

Ikke så merkelig, for denne øvelsen er gunstig for koordinasjon, balanse og styrking av muskelgrupper man trenger både i dagliglivet, ved mosjon, i fitness- og i de fleste andre former for prestasjonstrening. Den største effekten av knebøy er økt styrke i «strekkapparatet», det vil si ben- og hoftemuskulaturen. Dette er selvfølgelig gunstig for deg hvis du er aktiv innen idrett og mosjon, men det er også bra som grunnlag for hverdagsbevegelsene. Derfor er knebøy en styrkeøvelse for «alle».

For å få maksimal effekt ut av knebøytreningen og unngå skader, kreves riktig teknikk og grunnleggende balanse og mykhet (mobilitet). Balanse og mykhet kan du trene som del av oppvarmingen til styrketreningen! Med en enkel matte som verktøy kan du også lett måle fremgangen. Målingen må skje på samme måte hver gang for å gi sammenlignbare resultater. Movement Map egner seg spesielt godt. Se Movement Map.

Stivt ankelledd

Ved begrensninger i ankelleddet vil det være vanskelig å utføre squat korrekt. Man kompenserer gjerne med å løfte hælene fra underlaget eller bøye korsryggen.

Problemet med dette er at støtte som kun er på forfot er ustabil – med påfølgende ekstra belastning på kneleddet. Holdes hælene i bakken til tross stive ankelledd, må man kompensere med større bøyning i hofteleddet som gir økt belastning på korsryggen.

Lær å trene knebøy riktigLær å trene knebøy riktig
Lær å trene knebøy riktigLær å trene knebøy riktig
Lær å trene knebøy riktigLær å trene knebøy riktig

Måling av mykhet

Stå på en Movement Map med tærne frem til senterkrysset. Bøy kneet så langt du kan uten at hælen løfter seg fra matten. Mål så på matten hvor langt frem loddlinjen fra kneet er foran tærne. Skriv ned resultatet. Tøyer du ankelleddet jevnlig for å øke fleksibiliteten kan fremgangen lett vises ved regelmessige målinger.

Sørg for god bevegelighet i knebøySørg for god bevegelighet i knebøy
To Top