Hvilke sko skal man bruke på tredemølle?

For å få mest mulig ut av treningen er det viktig med gode sko som er tilpasset deg og din løpestil. Det kan likevel være lett å bli forvirret i en jungel av sko tilpasset ulike føtter, underlag og behov. Trenger man forskjellige sko til tredemølle og styrketrening? Hva med innesko og utesko? Les våre tips til hvilke sko du bør bruke på tredemølle.


Bannerbilde til hvilke sko man bør bruke på tredemølle

Løper du mye, er det ekstra viktig å ha gode sko som er tilpasset både underlaget, foten din og ditt løpesteg, og som gir deg tilstrekkelig med støtte og demping. I tillegg er det lurt å ha ulike sko til forskjellige treningsformer, og til inne- og utetrening.

Finn gode sko tilpasset din fot

Alle føtter er forskjellige, og det samme gjelder løpestil. Det er derfor helt avgjørende at du prøver skoene du vurderer. Ta deg gjerne en liten løperunde i lokalet, slik at du virkelig får kjenne hvordan de sitter på foten når du er i aksjon.

Mange sportsbutikker som selger joggesko, tilbyr analyse av fot og løpesteg. Da vil de kunne finne en joggesko som stemmer perfekt med din løpsmengde og løpestil. Hvilket merke du velger er ikke så viktig, bare den sitter godt på foten din.

Det finnes sko tilpasset overpronasjon, underpronasjon/supinasjon og nøytral bevegelse i foten i avviklingen av løpssteget. Det er altså rullebevegelsen man tar når foten treffer bakken. Overpronasjon er det man oftest ser blant de med lav fotbue, mens supinasjon ser man hos de med høy fotbue, hvor yttersålen av skoen treffer bakken.

Hvordan velge sko til tredemølle?

I utgangspunktet kan du bruke samme type joggesko på tredemølle som du bruker til å løpe ute. Likevel bør man ikke bruke de samme skoene inne og ute, da små steiner og sand kan skade og gjøre slitasje på tredemøllen. Mer sand og støv fører til mer slitasje på løpebåndet og på selve maskineriet. Dermed kan det være en fordel å investere i et eget par til tredemølla og innendørstrening. Alternativt bør du i alle fall huske på å vaske joggeskoene før du tar en økt på mølla.

Mange foretrekker også en litt lettere joggesko når de skal løpe på mølle, men det er helt individuelt.

Det viktigste er altså at du finner gode sko tilpasset deg, og at du sørger for at de er rene før du setter i gang tredemøllen. God løping!