Rehabiliteringstrening etter leddbåndskade i kne

Alpinist Atle Lie McGrath røk indre leddbånd i venstre kne etter et fall i et storslalåmrenn i Adelboden i januar 2021. Etter operasjon ventet en lang rehabiliteringsprosess. Her viser McGrath noen av øvelsene han har gjort i opptreningen.


1. Liggende lårcurl med ball

Beskrivelse: Ligg med begge beina på gymballen og løft bekkenet. Stram lårets baksidemuskulatur og trekk ballen mot deg. Rull tilbake.

lårcurl
lårcurl med ball

2. Ettbens knebøy til 30 grader

Beskrivelse: Bøy kneet til 30 grader, hold hendene i siden og etterstreb en stabil hofte. Spenn setemuskulaturen. Det andre benet beveger du ut til siden, bak og foran i rolige bevegelser. Ha kontroll og stabil stilling under hele øvelsen.

ettbens knebøy
ettbens knebøy bak
ettbens knebøy fremover

3. Ettbens knebøy på balansepute

Beskrivelse: Stå på ett ben på balanseputen med knær og tær pekende rett frem. Strekk ut det andre benet og forsøk å hold det strakt foran deg under hele øvelsen. Armene holdes samlet foran kroppen. Gjør en knebøy på ett ben. Vær påpasselig med å holde knær over tær under hele øvelsen.

ettbens knebøy på balansepute
ettbens knebøy

4. Knebøy på bosu ball

Beskrivelse: Stå med parallelle føtter med litt avstand på toppen av bosu ballen. Bøy i knær og hofter og sving armene fram foran kroppen. Pass på å holde ryggen rett og at nakken er i en naturlig forlengelse av ryggen. Se på skrå ned og framover. Pass også på å ha kne over tå. Før armene tilbake samtidig som du strekker deg tilbake til utgangsstillingen.

knebøy på bosu
bosu ball knebøy

Se øvelsene i sin helhet i videoen nedenfor: