Aleksander Kildes rehabiliteringsøvelser etter korsbåndskade

I januar 2021 skadet Aleksander Aamodt Kilde seg på trening. Korsbåndet i høyre kne røk, og han mistet resten av sesongen. Her er fem øvelser Kilde gjorde tidlig i sin rehabiliteringstrening.


Kneskader er de vanligste skadene i alpint. Særlig alvorlig er korsbåndskader i kneleddene, der overrivning av fremre korsbånd dominerer. Rehabiliteringstid for slike skader er rundt åtte-ni måneder. I starten av sin rehabiliteringtrening gjorde Kilde enkle øvelser med lite belastning.

– De fleste av de er funksjon strekk og bøy av kneet, og man jobber med strikk, litt med ball og lite vekt, forklarer Kilde.

1. Liggende knestrekk med strikk

Beskrivelse: Ligg på ryggen, fest strikken under foten og hold med begge hender. Før benet ut i strak stilling, aktiver quadriceps. Før rolig tilbake til utgangsstilling og gjenta.

Knestrekk med strikk
Knestrekk liggende med strikk

2. Knestrekk på foam roller

Beskrivelse: Legg en foam roller under kneet. La knehasen hvile på foam rolleren. Stram muskulaturen på forsiden av låret, slik at foten løftes fra underlaget og kneet strekkes maksimalt. Senk langsomt ned igjen og gjenta øvelsen.

Knestrekk på foam roller
sittende knestrekk

3. Bøy kne på gymball

Beskrivelse: Ligg på ryggen på en treningsmatte og plasser den ene foten på gymballen med strakt ben, det andre benet ligger strakt på bakken. Bøy i kneet og beveg ballen frem og tilbake.

Bøy kne på gymball
Gymballøvelse

4. Step up på bosu ball

Beskrivelse: Stå med en fot på bosu ballen og den andre foten på gulvet bak. Reis deg sakte opp med all vekt på foten på bosu ballen, mens den bakre foten løftes opp fra gulvet. Hold balansen, og senk sakte tilbake til grunnstilling.

Step up på bosu ball
Step up

5. Utfall

Beskrivelse: Stå strakt og ta et stort steg fremover med høyre ben. Bøy ned i utfall, reis deg kontrollert tilbake til utgangsposisjon og ta et steg ut mot høyre side. Vekten skal følge benet ut til siden. Reis deg deretter tilbake til utgangsposisjon og før høyre ben skrått bak venstre ben og bøy i knær.

Utfall foran
Utfall til siden
Utfall skrå bak

Se alle øvelsene i sin helhet i videoen nedenfor: