Slik tøyer du hofteleddsbøyeren

Sitter du mye i løpet av arbeidsdagen? Da kan det være lurt å legge inn noen tøyeøvelser for hofteleddsbøyeren.


Stiv og stram hofteleddsbøyer kan ha negativ påvirkning på bevegelse i lår og hofte, samt gi korsryggplager ved økt svai i ryggen. Det kan igjen føre til smerter i rygg og nakke.

Hofteleddsbøyeren er festet i korsryggen og på innsiden av bekkenet. Denne utgjør sammentrekning av lår og hofter, som gir bevegelse i hofteområdet. Når du sitter mye i løpet av en dag kan du merke at du stivner til og får smerter i korsryggen, som igjen fører til dårligere holdning.

Å tøye hofteleddsbøyeren er derfor viktig for å opprettholde mobilitet i hoftepartiet, og for å unngå skader i forbindelse med trening.

4 øvelser for å tøye hofteleddsbøyer

Her er fire enkle og gode øvelser for å tøye hofteleddsbøyeren. Disse passer godt som en tøyepause på kontoret og etter en treningsøkt. 

1. Knesittende

tøyeøvelse for hofteleddsbøyeren

Beskrivelse: Sitt i frierstilling på en matte med en åpen knevinkel i det fremre beinet. Plasser hendene på låret. Vipp bekkenet bakover for å urette noe av svaien i ryggen og oppnå ytterligere drag som går over fremsiden av hofteleddet. Hold posisjonen og kjenn at det tøyer på fremsiden av hofte og lår på det bakre benet. Vend tilbake til utgangsstilling og gjenta. Det er viktig at ryggen holdes rett under utførelse.

2. Liggende

tøyeøvelse for hofteleddsbøyeren

Beskrivelse: Ligg på magen med strake ben og armene langs siden. Sett underarmene i underlaget og plasser albuene rett under skuldrene. Skyv overkroppen opp fra gulvet mens bekkenet blir liggende ned i underlaget og du får en strekk på fremsiden av hoftene.

3. Tøye på benk

tøyeøvelse for hofteleddsbøyeren

Beskrivelse: Sett foten på en benk bak deg, den andre foten står et godt steg foran benken. Vipp bekkenet bakover. Hold på bekkenvippen samtidig som du presser hoften på det bakre beinet frem, bøy lett i kneet på standfoten. Du skal kjenne at det strekker i muskulaturen på forsiden av hofte og lår. Hold posisjonen.

4. Spiderman med rotasjon

tøyeøvelse for hofteleddsbøyeren

Beskrivelse: Stå i pushup-posisjon og plasser den ene foten på utsiden av hånden. Roter overkroppen mot det fremre beinet og strekk samtidig armen opp mot taket. Veksle mellom siden/armen.