Kom i gang med trening hjemme: Dette er treningsutstyret du trenger

Ønsker du å komme i gang med trening og få gode treningsrutiner? Å trene hjemme kan for mange føles mer overkommelig og motiverende, enn å trene på et treningssenter. Med et utvalg treningsutstyr kan du gjennomføre varierende treningsøkter hjemme. 


Er du ny i trening eller er det lenge siden du har trent? Mange kan oppleve høy terskel for å sette i gang med treningen og å få gode rutiner på å komme seg på treningssenteret når det er lenge siden sist. 

Ved å ha et utvalg treningsutstyr vil det være mer overkommelig å gjennomføre en treningsøkt ved at alt er tilgjengelig hjemme. Du slipper å bruke tid på å reise til treningssenter, forholde deg til åpningstider og mange andre medlemmer. Tren hva du vil når du vil hjemmefra.

Kom i gang med trening hjemme

Hjemmetrening for nybegynnere

Hvilket treningsutstyr du trenger for å komme i gang med hjemmetreningen avhenger av hva slags trening du ønsker å gjøre, hvor god plass du har og hvor mye du ønsker å investere i treningsutstyret. En anbefaling er å ha variert treningsutstyr som dekker både kondisjonstrening og styrketrening.

Du trenger ikke å innrede et eget rom til trening når du har som mål å komme i gang med treningen. Bruk plassen du har til rådighet. Det meste av utstyret kan ryddes bort eller slåes opp når det ikke er i bruk, slik at du frigjør gulvplass. Likevel bør treningsutstyret være lett tilgjengelig, slik at det er enkelt å gjennomføre en treningsøkt hjemme. 

Tren kondisjon hjemme

Å trene kondisjon styrker hjertet, og har flere andre helsefordeler. Kondisjonstrening kan vedlikeholde eller sørge for at skjelettet ditt blir sterkere, samt forebygge en rekke sykdommer som blant annet diabetes type 2, høyt blodtrykk og slag. 

Løping er en det mange ser på som mest effektivt for kondisjonstrening, men det finnes også utrolig mange andre treningsformer som bidrar til å øke kondisjonen. Du kan bruke kondisjonsapparater som spinningsykkel, romaskin, ergometersykkel eller klatremaskin, eller HIIT-øvelser med egen kroppsvekt

Kondisjonstrening på apparater gjør det enkelt å følge med på blant annet tid, puls, hastighet og distanse, samt at du kan gjennomføre økten når du vil. Skal man ha kondisjonsapparat hjemme, bør man ført vurdere hva man har plass til. En spinningsykkel eller ergometersykkel tar mindre plass enn en tredemølle, men flere tredemøller og romaskiner kan slåes opp når de ikke er i bruk, slik at man frigjør gulvplass.

Valg av kondisjonsutstyr er individuelt, og det er viktig du finner det apparatet som dekker dine behov. 

En ergometersykkel gir både kondisjonstrening og styrke på legger, lår og setemuskulatur. Her unngår du støtbelastning på ankel, kne og hofteledd, som for eksempel jogging og løping på tredemølle kan gi. Sliter man med skader eller vondter i knær og ledd kan det derfor være lurt å velge et kondisjonsapparat som er skånsomt for leddene.

Trening på romaskin er skånsomt for kroppen og er en treningsform som passer alle, både nybegynnere og erfarne. Det er en av de mest allsidige og effektive treningsformene du kan drive med. 

Trening på tredemølle er svært populært. Løping på tredemølle er enkelt, effektiv og gir stort treningsutbytte. Den brukes blant annet til oppvarming, mosjon, utholdenhetstrening og hurtighet. På en tredemølle kan du enkelt styre intensiteten selv, og variere øktene med stigning og hastighet.

Styrketrening hjemme

Å trene styrke er viktig for den generelle helsen. Styrketrening styrker skjelettet, muskler og ledd, og kan i tillegg forebygge en rekke helseproblemer og plager. Ved å jevnlig trene styrke forebygger man tap av muskelmasse, og bidrar samtidig til skadeforebygging og forebygging av livsstilssykdommer. Helsedirektoratet anbefaler styrketrening av store muskelgrupper to eller flere ganger i uken. Det er kun 18 prosent kvinner og 20 prosent menn som oppfyller dette kravet.

Styrketrening hjemme er både praktisk og tidseffektivt. Man kan trene når man vil og har tid, og ved å ha noe forskjellig styrketreningsutstyr hjemme kan man planlegge sine egne treningsøkter og få trent variert.

Trening med foamroller

Man trenger ikke mye utstyr for å trene styrke hjemme. Man kommer langt med en treningsmatte, noen treningsstrikker og annet basistreningsutstyr. Men for å belaste musklene nok under øvelsene kan det være lurt med ekstra vekt, som manualer, kettlebells eller vektskiver. Har man noen frivekter i ulike størrelser kan de brukes til å trene de fleste muskelgrupper. 

Har man plass til det, og ønsker å investere mer i treningsutstyr og treningen, kan det være aktuelt med en styrkepakke. En komplett styrkepakke er sammensatt av alt utstyr du trenger for å trene hele kroppen. Kjøper du en komplett styrkepakke sparer du samtidig penger, i forhold til å kjøpe det løst. Hos Sportsmaster finner du ulike styrkepakker som passer til ditt bruk. Disse styrkepakkene gir mulighet for tyngre styrketrening, som er viktig for best økning i muskelmasse.

Treningsutstyr hjemme

Bli motivert

Med treningsutstyret på plass burde det være lett å komme i gang med treningen, eller? Treningsmotivasjonen kommer ikke nødvendigvis dalende selv om du har alt tilgjengelig til å gjennomføre en god treningsøkt. Selv om utstyret er på plass må du gjøre en innsats selv for å bli motivert til å gjennomføre treningsøktene hjemmefra. 

Det kanskje viktigste å få på plass før du starter å trene hjemme, er å finne ut hvorfor du skal gjøre det. Hva er grunnen til at du skal trene? Finn ut hva som motiverer deg. 

Sett av tid, og planlegg treningsuken din. Tren gjerne i lyse omgivelser og skru av alt som kan distrahere deg. Sett opp et mål for økten, som i øvelsene du skal gjennom og antall repetisjoner og sett, eller distansen du skal ro eller jogge, eller for eksempel hvor lenge du skal trene. Har man et mål for økten er det lettere å gjennomføre det. Sett på god musikk, få på treningstøyet og gjør alt klart til trening.