Hvorfor trene med pulsbelte?

Bruk av bærbar treningsteknologi, som aktivitetsklokker, pulsbelte og treningsmålere, er spådd er andreplass på årets treningstrender. Trening med fokus på puls er ikke bare forbeholdt toppidrettsutøvere, men tas nå også i bruk av mosjonistene og treningssentre.


Er man interessert i å følge med på pulsen underveis og etter treningen, og å følge utviklingen over tid, er pulsbelte det beste å bruke. Pulsbeltet viser mer nøyaktig måling av pulsen i hver økt, enn pulsmåling på håndleddet. Man får dermed et mer sannferdig bilde av hvordan intensiteten på økta er.

Pulsbelte er best egnet til å måle effekten av kondisjons- og utholdenhetstrening, og pulstrening.

Tren i soner

Hos Sportsmaster får du kjøpt MyZone MZ-Switch, som er et puls- og aktivitetsbelte som er noe av det mest enkle, innovative og motiverende hjelpemiddel som har kommet på markedet i de siste årene. Pulsbeltet er svært eksakt, faktisk med 99,4 % nøyaktighet, og gir deg derfor et godt bilde av treningsintensiteten din.

Man deler vanligvis opp i fem pulssoner, noe du kan se på MyZone-appen. Hjertefrekvensen i sonene beregnes ut som prosentandel av din maksimale hjertefrekvens. Makspulsen regnes fra formelen 211 – 0,64 x alder.

Sone 1: 50-59 %
Svært lett og lite anstrengende aktivitet. Fremmer restitusjon etter hardøkter. 

Sone 2: 60-69 %
Nokså lett, kan snakke relativt uanstrengt. Bruker hovedsakelig fett som energikilde. Typisk trening i denne sonen er rolig langkjøring.

Sone 3: 70-79 %
Anses som terskel, med en behagelig anstrengende intensitet. Forbedrer den aerobe kondisjonen.

Sone 4: 80-89 %
Anstrengende nivå, kan bare si noen ord eller korte setninger. Opplever muskeltretthet. Typiske kondisjonsøkter i denne sonen er intervalltrening som 4x4.

Sone 5: 90-100 %
Svært krevende. Man klarer ikke å opprettholde denne intensiteten mer enn i noen minutter. Denne treningen har størst påvirkning på det maksimale oksygenopptaket.

pulsbelte med app

Finn din makspuls

For å få best utbytte av trening i soner er det lurt å finne ut hva din makspuls er. Makspuls er individuelt, og en formel på utregning gir dermed ikke et nøyaktig tall.

For å finne din makspuls kan du ta en makspulstest. Dette kan du gjøre på en tredemølle:

  • Varm godt opp i 15-20 minutter. Øk intensiteten mot slutten av oppvarmingen, men ikke for hardt slik at du pådrar deg melkesyre

  • Øk stigningen på møllen noe

  • Finn en hastighet du klarer å holde i 4 minutter. Intensiteten skal være så høy at du ikke klarer å holde farten lenger enn dette

  • Reduser hastigheten til rundt gangfart, gå eller jogg i 2 minutter

  • Øk så hastigheten igjen til det du klarer å holde i 4 minutter. Var det for lett i forrige intervall, øker du hastigheten ytterligere nå

  • Reduser hastigheten igjen, gå eller jogg i 2 minutter

  • Øk så hastigheten igjen på det tredje draget og løp til total utmattelse

  • Når du ikke klarer å holde farten mer hopper du av møllen og registrerer hva pulsklokken eller appen viser

  • Den høyeste pulsen du klarte å registrere under intervallene kan du regne som din makspuls

myzone pulsbelte

Til både idrettslag og mosjonister

MyZone MZ-3 fungerer mot nesten alle typer treningsapparater med pulsmottaker og pulsklokker. Det støtter ant+, Bluetooth LE og 5kHz. Beltet kan derfor brukes med en rekke treningsapparater, eller alene med appen.

Med MyZone-appen kan man knytte kontakt med familie, venner eller kollegaer, og lage grupper. Der kan man dele sine egne treningsøkter og få innblikk i andres. Appen gir også mulighet for en rekke utfordringer både individuelt og i grupper.

Pulsbeltet passer godt til både mosjonistene og idrettslag, da det er enkelt å ta i bruk og å få oversikt over treningsøktene. Appen er lettforståelig og oversiktlig, og gir deg god innsikt i treningsøktene dine.