God tråkkteknikk på spinningsykkel

Med riktig sittestilling, innstillinger og god tråkkteknikk på spinningsykkelen får du mest mulig ut av treningen din. Her er våre råd til å få god tråkkteknikk.


Før man setter i gang med spinningen, er det viktig å stille inn sykkelen riktig. Sørg for at setet er i vater, helt horisontalt. Når du sitter på setet skal du med helt strakt ben så vidt komme deg opp på pedalen med hælen. Kneet skal ha en liten knekk når det strekkes ut. Juster styret til den posisjonen som gir deg den mest behagelige posisjonen. Målet er å være mest mulig avslappet i skuldre og nakke.

Når du så er klar til å starte treningsøkten, er det viktig at du har riktig teknikk inne. Med optimal tråkkteknikk reduserer du risikoen for treningsskader. 

Harald Østberg Amundsen trener på spinningsykkel

Bli vant til tråkket

Har du ujevn kraftfordeling oppstår ubalanse i tråkket. Man kan få smerter og skader på bakgrunn av ulik benlengde, skjev hofte, feil teknikk eller ulik leggmuskulatur.

Med riktig tråkkteknikk vil man være mindre utsatt for slike smerter. Ved riktig tråkkteknikk skal det ene benet være i nedtråkkbevegelse og det andre benet i opptråkkbevegelse samtidig. Opptråkket er merkbar ved en liten løft i hælen, slik at man trekker foten oppover mens man tråkker den andre foten nedover.

For å lære seg den riktige tråkkteknikken må man øve. Da kan det være lurt å ha noen huskeregler. Se for deg klokkeskiven og at pedalene er viserne. De nøytrale stillingene i tråkket er klokka tolv og seks. Trekk foten bakover når foten passerer klokka fem, og foten fremover klokka elleve. Foten trekkes bakover når den passerer klokka fem, og foten tråkkes fremover klokka elleve.

Få best kraft i pedalen ved å la tåballen ligge mest mulig rett over pedalaksel. Prøv å ha fleksibilitet i hælen, da det er da du får et naturlig rundt og jevnt tråkk. Bakre fot skal dras opp samtidig som du trykker fremre fot ned. 

Sørg for å tråkke og dra jevnt i hele rotasjonen og bevegelsen. Du skal unngå brå overganger og rygg og napp. Fra øvre til nedre posisjon skal det være samme hastighet som fra nedre til øvre posisjon.

Harald Østberg Amundsen på spinningsykkel ICG
Aleksander Aamodt Kilde på spinningsykkel

Ønsker du tips og råd i valg av spinningsykkel? Kontakt en av våre dyktige selgere som vil hjelpe deg med å finne den spinningsykkelen som passer deg og ditt bruk best.