Hardt å komme i gang? Slik finner du løpegleden!

Om du har hatt en pause fra løpingen eller aldri har løpt så mye, kan det være vanskelig å finne motivasjon til å ta på seg joggeskoene og dra ut på en joggetur. Men her er noen tips på veien for å finne løpegleden!


Løping, eller jogging, er en aktivitet de fleste kan gjøre, og som kan gjøres hvor som helst. Løping trener hele kroppen, og det skal ikke så mye til for å få godt utbytte av en løpeøkt. Men hvordan finner man lysten og viljen til å legge ut på en løpetur?

Gode sko og klær

Å ta seg en løpetur krever lite utstyr. Likevel er det viktig å ha gode sko, og eventuelt innleggssåler om du sliter med overpronasjon eller underpronasjon. Få gjerne hjelp av spesialister til å finne riktige sko til dine føtter. Ha klær som sitter godt på kroppen. Mange løpere velger ofte kompresjonstøy.

Start rolig

Ikke ha for høye ambisjoner hvis det er lenge siden du har løpt. Start gjerne i det små, med 2-3 økter i uken, og korte distanser. Gjør kroppen vant til distansen før du øker. Det kan også være fint å veksle mellom å gå og å jogge i starten.

løping på tredemølle

Sett deg mål

Sett deg realistiske mål. Det kan både være for en enkelt løpetur, en treningsuke, eller kanskje et løp lenger frem i tid. Å nå målene gir mestringsfølelse, og man har noe å jobbe mot og å strekke seg etter.

Varier øktene

Løper du de samme turene uke etter uke er det lett å bli lei. Husk derfor å variere øktene dine. Mulighetene for varierte løpeøkter er mange! Tredemølle, intervaller, trappeløp, skog og sti, asfalt, motbakke, baneløp, pulssonestyrt løping, korte turer og lange turer.

Treningsvenn

Har du en treningsavtale med en venn er det vanskelig å avlyse fordi dørstokkmila er for lang. Avtal løpeturer med en venn som også liker å løpe, og bruk hverandre som motivasjon.

Lytt til kroppen

Gode og dårlige treningsdager kommer og går. Husk å lytt til kroppen og tilpass økten etter dagsform og kroppens signaler. Det er særlig viktig å ikke pushe kroppen på en løpetur hvis man kjenner antydning til skade, da dette kan forverre smertene.

løpe ute