Hvorfor trene nordic hamstring?

Skadeforebyggende trening har som mål og hensikt å forhindre belastningsskader og å minimere plager og risiko for skader. Ved å trene nordic hamstring reduserer man risikoen for hamstringskader.


Ved å gjøre skadeforebyggende øvelser regelmessing, reduserer man skaderisikoen med minst 50 prosent, viser forskning. Det kan også være prestasjonsfremmende å trene variert og med fokus på styrke, spenst og balanse. Ved å holde seg skadefri vil man kunne fokusere på optimal trening og forbedring av den fysiske pretasjonen. 

Hamstring strekk

Hamstrings er muskulaturen på baksiden av låret, som strekker seg fra hofteleddet og bøyer kneleddet. Strekk i hamstringsmuskulaturen er den vanligste akutte idrettsskaden som skjer uten noen kroppskontakt. Det skjer som oftest i idretter med raske akselerasjoner eller retningsforandringer, som friidrett og fotball.

Strekk er overrivning av muskelfibre, og skjer vanligvis mellom muskel og sene. Når man får en strekk oppstår det ofte en blødning som øker skadeomfanget. Skjer dette, øker sannsynligheten for større smerter og lang behandlingstid.

En vanlig årsak til strekkskader på baksiden av låret er dårlig treningsgrunnlag, dårlig oppvarming før trening, kamp eller konkurranse og økt utmattelse, som mot slutten av kamp. Skaden kjennetegnes ved at det oppstår sterke smerter umiddelbart og man klarer ikke lenger å fortsette med aktiviteten. Det kan være vondt når muskelen strekkes og ømt i området rundt. En hamstringstrekk bør behandles akutt med utgangspunkt i PRICE (protection, rest, ice, compression og elevation), som går ut på å gi skaden beskyttelse, hvile, nedkjøling, komprimering og holdes høyt.

Behandlingstiden og omfanget avhenger av hvor alvorlig skaden er. Det anbefales å ha tålmodighet og å unngå for rask gjenopptakelse av fysisk aktivitet. Ved god behandling og opptrening kan man være tilbake i trening etter to uker, men man må belage seg på at det kan ta lenger tid

Nordic hamstring

For å redusere risikoen for hamstringstrekk, bør man trene skadeforebyggende øvelser. Nordic hamstring er en eksentrisk styrkeøvelse som er godt egnet til trening av bakside lår. Ved å bruke Pivot 618 Nordic Hamstring får man trent muskulaturen på bakside lår.

Alpinist Atle Lie McGrath viser nordic hamstring

Beskrivelse: Still deg på knærne i apparatet. Om nødvendig, fest en strikk i apparatet og ved hofta. Dette gjør øvelsen lettere, og gir deg mulighet til å senke deg lenger ned. Senk så overkroppen fremover mens du spenner lår-, hofte- og ryggmuskulaturen, og holder rygg og hofter strake. Brems bevegelsen ned mot gulvet så nærme gulvet du klarer. Når du ikke klarer å bremse mer tar du imot med armene og skyver deg opp tilbake til startstilling.

I tillegg til å trene skadeforebyggende styrketrening på hamstring, bør man trene andre eksentriske styrkeøvelser. Dette er øvelser som fokuserer på å bremse forlengelsen av muskelprosessen. Denne typen trening kan gi større fleksibilitet, redusere risikoen for skader og virke prestasjonsfremmende. Eksentrisk styrketrening er også viktig for muskelvekst.