Hvordan finne motivasjon til trening?

Sliter du med å finne motivasjon til å trene? Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med treningen.


Å mangle motivasjon til å trene er ganske vanlig, og kan ramme oss alle. Både aktive mosjonister og de som er helt nye i trening kan oppleve at dørstokkmila er lang. Du kan føle at du ikke har tid til å trene, synes det er kjedelig eller mangler noe som motiverer deg til å sette i gang med treningen.

Har du trent før, men etter hvert sluttet, kan du prøve å nøste opp i hva som fikk deg til å slutte med treningen. Var det for monotont, fikk du skade eller var det noe annet som skjedde i livet da? Ved å kartlegge hva som fikk deg til å slutte med trening, kan du jobbe for at det samme ikke skal skje igjen når du starter med treningen igjen.

Har du lyst til å begynne å trene, men ikke vet hvordan du skal starte, kan det være lurt å kontakte en personlig trener for å få veiledning og hjelp i startfasen. Da får du hjelp og støtte til hvordan du kan opprettholde treningsrutinene.

Avtal trening med en venn

Her er 6 råd til deg som vil finne motivasjon til å trene:

1. Sett realistiske mål: Uansett om du ønsker du å gå ned i vekt, bli sterkere, løpe fortere eller mestre en øvelse, så bør du sette deg realistiske mål. Sett gjerne både kortsiktige og langsiktige mål, slik at du stadig har noe å jobbe mot.

2. Sett av tid til trening: Synes du det er vanskelig å finne tid til å trene?­ Prioriter å sette av tid til trening. For de som opplever at tiden ikke strekker til, kan hverdagsmosjon, som å sykle til og fra jobb, dra rett på treningssenteret etter jobb, eller å dele opp treningsøkten i flere omganger i løpet av dagen. Helsedirektoratets råd er minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Dette kan deles opp i bolker i løpet av dagen. Så du trenger faktisk ikke sette av en hel time sammenhengende til trening i løpet av dagen.

3. Avtal trening med en venn: Det er lettere å komme seg på trening når man har en avtale med en venn. Ha gjerne en fast treningsvenn som liker å trene det samme som deg, og sett opp faste tidspunkt hver uke. En konkret avtale og tidspunkt er lettere å forholde seg til og å følge.

4. Varier treningen: Mange mister motivasjonen når treningen blir for monoton og kjedelig. Prøv noe nytt. Kanskje det er en gruppetime du ikke har prøvd på treningssenteret? Eller hva med å starte med svømming? Bruk litt tid på å finne ut hva du liker å trene.

5. Lytt til kroppen: Alle kan oppleve dårlige treningsdager eller perioder hvor man føler kroppen ikke spiller helt på lag. Lytt til kroppen og gjennomfør treningene deretter. Er du sliten kan det være like greit med en roligere økt denne dagen.

6. Mål fremgang: Synes du det er vanskelig og umotiverende å ikke se resultater? Bruk en treningsdagbok til å skrive ned timer og resultater, og hvordan hver enkelt treningsøkt har vært. På den måten kan du måle fremgangen i for eksempel hvor mange kilo du tar i knebøy, eller hvor mye raskere eller mer utholden du har blitt.