Tips til effektiv utetrening

Det frister ikke like mye å dra på treningssenteret for å trene når det er sommer og fint vær. Med litt kreativitet kan du kombinere frisk luft og fysisk aktivitet. Her kommer noen tips til hvordan du kan trene effektivt ute i sommer.


Du trenger ikke all verdens styrketreningsutstyr for å få trent hele kroppen. Du kommer langt med litt kreativitet, omgivelsene rundt deg og alternativt utstyr du har hjemme.

For å trene kondisjon ute kan man selvfølgelig jogge eller sykle. Dette kan varieres på flere måter, for eksempel ved langkjøring eller kortere joggetur, løpe trappeintervaller eller bakkeløp. Det har flere fordeler enn å bare trene kondisjonen. Når man løper i trapper utfordrer man musklene i bena på en annen måte enn hva jogging gjør, og man trener i tillegg spenst, som fører med seg flere fordeler.

Finn treningsutstyr hjemme

For ekstra belastning uten styrketreningsutstyr kan man være litt kreativ. Fyll en sekk slik at det blir litt tyngde på den, og bruk den som ekstra belastning i øvelser som knebøy, utfall, step up og båten. Fyll flasker med vann eller sand og bruk de som erstatning for manualer. Bøker kan også være et alternativ for å få ekstra belastning, for eksempel i hoftehev eller skulderpress.

Tren styrke ute

Det går også fint an å trene styrke ute uten noe styrketreningsutstyr. Ta i bruk det du har tilgjengelig hjemme, eller bruk omgivelsene.

En benk kan brukes til trening av store deler av kroppen, som ved step up, utfall, box jump, hoftehev, push ups, dips og planken.

Her er en styrketreningsøkt hvor du får trent mye av kroppen, bare ved bruk av egen kroppsvekt og en benk.

1) Bulgarsk splittknebøy

Bulgarsk splittbøy

Beskrivelse: Stå på ett ben med knær og tær pekende rett frem. Stå ca. en meter foran benken og plasser motsatt ben på benken. Senk deg ned mot bakken ved å bøye i fremre hofte og kne. Løft deg opp igjen ved å strekke ut. Husk på vær påpasselig med kne over tå.

3 x 10 repetisjoner på hvert ben

2) Hoftehev

Hoftehev

Beskrivelse: Legg skulderpartiet på en benk, ha føttene og setet i bakken med knærne bøyd. Hold armene hvilende på benken og strekk hoften ut ved å stramme i setemuskulaturen. Hold ett sekund på toppen før du senker setet ned mot bakken igjen og gjentar.

3 x 10-12 repetisjoner

3) Push ups + mountain climber

Push ups og mountain climber

Beskrivelse: Start i en push ups-posisjon med hendene på benken. Hold mage og rygg stabil, mens du vekselvis trekker knærne opp til albuen. Etter en repetisjon med hvert kne, senker du brystet ned mellom hendene i en push up. Press det opp igjen og gjenta øvelsen med ett og ett kne.

3 x 10-12 repetisjoner

4) Ettbens spensthopp på benk

Ettbens spensthopp

Beskrivelse: Stå på ett ben. Ta god sats – svikt i kneet og bruk armene. Hopp opp på benken eller et høyt trinn. Fokuser på myk landing med god bøy i kneet.

2 x 10 repetisjoner på hvert ben

5) Dips på benk

Dips på benk

Beskrivelse: Støtt deg mot benken med ca. skulderbreddes grep. Kroppen holdes tilnærmet strak slik at kun hælene er i gulvet. Bøy i albuen og senk kroppen ned mot bakken. Press opp igjen.

3 x 10-12 repetisjoner