Hva er strongman?

Strongman og strongwoman er en type trening for å bygge maksimal fysisk styrke. For å yte i konkurransene, som Norges sterkeste mann, må man være må være sterk, rask, eksplosiv og utholden. 


Konkurransene i strongman er ofte forskjellige, men det er noen øvelser som er gjentakende i de fleste konkurransene, som farmers walk, slede, dekkvelt, stokkpress og stokkløft. Det stilles store krav til både utholdende og eksplosiv styrke.

Sportsmaster har diverse utstyr til strongman trening. Farmers walk er en sentral øvelse, og denne går ut på å bære tunge vekter i en distanse. Dette er en øvelse som krever god styrke i hele kroppen, og et godt grep for å klare å holde den tunge vekten. 

Start med å stå opprest med en rett rygg. Spenn kjernen for å få buktrykk for å støtte ryggen, og grip vektene. Med en sterk og stram holdning begynner man å gå fremover med korte og bestemte skritt. Er du usikker på hvor tungt du skal bære og distansen, kan du starte med lavere vekter og en distanse på 60-80 meter. Etter du har gjennomført to-tre runder, kan du øke belastning eller distanse. 

Dette er en øvelse som både utfordrer styrken i muskulaturen og utholdenheten.

Pull slede er en draøvelse som er lurt å trene på for å mestre truck pull, en av de mest sentrale øvelsene i strongman. Med sleden bruker man vektskiver som belastning. 

Log er en type vektstang med to tverrgående håndtak som gir et naturlig og sterkt grep fordi hendene vender mot hverandre. Øvelser som ofte gjøres med log bar er clean and press, snatch og bent over row.