Les mer om kettlebells

Kettlebell trening er enkelt, morsomt og utrolig effektivt!


Kettlebells eller Gyria er et treningsverktøy som ligner på en kanonkule med håndtak. I motsetting til vanlige vektstenger er håndgrepet forskrudd i forhold til kulens tyngdepunkt, som betyr at kravet til kjernestabilitet og balanse er i fokus når vi trener med kettlebells. Designet på kettlebells gis oss mulighet til å utføre øvelser i alle slags dimensjoner, sammenlignet med isolert trening hvor vi kun beveger oss i ett plan om gangen. Dette aspektet er viktig for utvikling av koordinasjon og dermed økt kroppsbeherskelse.

Trening med kettlebells er positivt for utviklingen av kondisjon og konsentrasjon under pressede situasjoner.

Det er viktig å lære grunnteknikkene for å få fullt utbytte og en positiv opplevelse av treningen med kettlebells. Når man har lært grunnteknikkene har du et godt utgangspunkt til å begynne med mer kompliserte øvelser som man kan se på YouTube og andre nettsteder. 

Før man setter i gang med trening med kettlebells er det lurt å gjøre seg kjent med grunnteknikkene. Tren barfot eller med vektløftersko, slik at støtteflaten blir så stabil som mulig, og tren på et sklisikkert underlag for å unngå fall. Start med lett vekt og øv teknikk før du øker belastningen. Sørg for å ha god plass rundt deg og se til at ingen kommer til skade eller at inventaret blir skadet eller ødelagt. For å beskytte håndledd og for å unngå at svette fra armene påvirker friksjonen i grepet bør man bruke svettebånd. 

Vær kritisk til det du ser og leser om kettlebells. Det finnes både mye god og dårlig informasjon tilgjengelig. 

Hvilken kettlebell skal du velge?

Hvor tung kettlebell du skal velge avhenger av hvor sterk du er i utgangspunktet og hvilke øvelser du skal gjøre.

Fordelen med kettlebell er at den er godt egnet til både høyintensitetstrening og styrketrening. For å sikre variert trening med mulighet for flere øvelser som dekker flere muskelgrupper, anbefales det å ha minst to kettlebells med ulik vekt. Dette særlig til å kunne trene både overkroppen og underkroppen med tung nok belastning, da man ofte er sterkere i ben- og setemuskulaturen enn i overkroppen.

Er du nybegynner med kettlebell, kan en vekt mellom 4 og 10 kg være et godt utgangspunkt. For de med mer treningserfaring kan man ta utgangspunkt i mellom 8 og 16 kg, mens de mer viderekomne kan bli godt utfordret fra 16 kg og oppover.

Som startvekt for nybegynnere med kettlebells anbefales det 4-8 kg for kvinner og 8-16 kg for menn.

Prøv gjerne en kettlebell på et treningssenter eller i vårt showroom for å få følelsen av hvor tunge de ulike vektene er til forskjellige øvelser, det gir deg en bedre pekepinn på hvilken vekt som passer deg og ditt utgangspunkt best.

Kristin Holte Kettlebells