Hva er HIIT?

HIIT, high intensity interval training eller høyintensiv intervalltrening, er en form for intervalltrening hvor øktene er kortere og mer intense enn ved tradisjonell kondisjonstrening. 


HIIT kan trenes med egen kroppsvekt, bruk av frivekter eller med kondisjonsapparater. Intervallene skal vare i 20 til 90 sekunder. Arbeidsintervaller under en HIIT-økt bør være nær maksimum, det vil si at man skal ligge på 85-100 prosent av makspuls i intervallene. 

Har du aldri trent HIIT før? Her et et treningsprogram for deg som er nybegynner i HIIT.

Skal du bruke apparater til HIIT-økter er det viktig å velge treningsapparater hvor du raskt kommer opp i høy puls. 

Romaskiner og tredemøller er gode treningsapparater å bruke til HIIT. Med høy nok intensitet kommer man fort opp i puls, som er viktig siden intervallene er så pass korte. 

Airbikes brukes ofte i functional fitness, og er et effektivt apparat for høyintensitetstrening. Syklene er basert på luftmotstandssystem. Jo hardere du tråkker, desto mer motstand får du. 

Et kondisjonsapparat som også egnet seg godt til HIIT-økter er klatremaskinen. I tillegg til å trene kondisjon, får man også trent styrke i hele kroppen, med mye belastning på kjernemuskulatur, armer, rygg og lår. Med klatremaskinen er det enkelt å holde intensiteten og pulsen oppe, da man selv styrer hastigheten og tyngden.