Tredemølle eller AirRunner: Hvilken skal du velge?

Tradisjonell tredemølle med ulike programmer, stigning og høy hastighet – eller en svært slitesterk lamellmølle uten strøm og motor? Her lister vi opp både likheter og ulikheter, som kan gjøre valget lettere for deg.


Sportsmaster har et stort og godt utvalg av tredemøller til ulike formål – privatbruk, nybegynneren, mosjonisten, bedrifter, PT-studio og treningssentre. I tillegg til å ha et stort utvalg motoriserte tredemøller, har vi også AirRunner fra Assault Fitness, en lamellmølle uten strøm og motor, som nærmest er vedlikeholdsfri. Men hvilken passer best til ditt bruk? 

Her kommer en oversikt over forskjeller og likheter mellom tradisjonelle tredemøller og AirRunner.

Tredemølle

Tradisjonelle tredemøller består av et løpebånd som er spent over to ruller, med en plate under. De fleste tredemøllene har muligheter for stigning, slik at man kan gå eller løpe i oppoverbakke.

Siden tredemøllene bruker et løpebånd, krever det vedlikehold. Det anbefales at møllene smøres hver 2-6 måned, avhengig av bruk. Dette hindrer friksjon mellom løpeplate og løpebånd, gjør treningen mer behagelig og forlenger løpebåndets levetid. 

Tredemøllenes motor har enten AC (vekselstrøm) eller DC (likestrøm). AC-motorer er mer kostbare, og bør brukes der det er forventet tungt bruk, som på treningssentre eller bedriftens treningsrom. Benytter man en tredemølle som går mer enn 2-3 timer hver dag bør man velge en AC-motor. Ved begrenset bruk vil en tredemølle med DC-motor som regel være tilstrekkelig. En tredemølle som primært er beregnet til hjemmebruk vil som regel ha en DC-motor.

Det er viktig å merke seg tredemøllens maks brukervekt. Lette og rimeligere modeller er ofte konstruert for lavere fart og mindre brukervekt. Se spesifikasjoner på produktsiden for å se tredemøllens maks brukervekt. 

Skal man ha tredemølle på treningsrommet hjemme vil man kanskje slå opp tredemøllen når den ikke er i bruk, for å frigjøre plass. Se produktbeskrivelse for tredemøllene for å se hvilke som kan slås opp. 

AirRunner

AirRunneren fra Assault Fitness er konstruert for tungt bruk, og egner seg derfor godt til treningssentre og treningsrom hos bedrifter, men også for de som vil ha tredemølle av svært god kvalitet hjemme. 

Tredemøllen er en lamellmølle. Løpebåndet består av tversgående gummilameller. Båndet er tyngre enn et vanlig løpebånd, men gir god demping og er svært slitesterkt. Med en kraftig stålramme og tykke gummilameller er dette en tredemølle som holder år etter år. Faktisk holder den for bruk i mer enn 200 000 km! Det er med andre ord aldri behov for å justere eller skifte plater og bånd.

AirRunneren har ingen motor, så båndet drives frem av egen kraft. Man rett og slett begynner å løpe på stedet, og farten på lamellbåndet vil øke i takt med ditt eget taktskifte. Den egner seg derfor godt til HIIT og intervalltrening

Mange treningssentre og fitnessentre har AirRunner fra Assault Fitness. Maks brukervekt er 120 kg ved 12 km/t, som er vesentlig høyere enn mange av de lette tredemøllene.

AirRunner er designet for treningssentre og bedriftstreningsrom – og de som vil ha en tredemølle av topp kvalitet hjemme. Man må dog vurdere plassen på treningsrommet hjemme, siden dette ikke er en tredemølle som kan slås opp for å spare plass.