Oppvarming før trening

Hvorfor skal man varme opp før trening? I tillegg til å forebygge skader, bidrar oppvarming til å gjøre muskler og sener smidigere og å forberede kroppen på aktivitetene som skal utføres.


En oppvarming på rundt ti minutter før styrketrening, løping eller andre fysiske aktiviteter bidrar til å forberede kroppen mentalt og fysisk på treningen som skal gjøres. Det fører til økt sirkulasjon og temperatur i kroppen, sansene skjerpes og muskler og ledd mykes opp.

Generell oppvarming

En generell oppvarming inkluderer de store musklene i kroppen, som bein, armer og rygg. Formålet er å varme opp hele kroppen og å forberede seg på aktiviteten. Denne oppvarmingen kan bestå av øvelser som jogging, sykling eller ellipsemaskin, hvor man starter i et rolig tempo, og øker underveis. Fokuset skal være å gradvis øke pulsen og bli varm i kroppen.

Thea Næss viser oppvarmingsøvelse

Spesifikk oppvarming

For å forberede seg på mer konkrete øvelser og aktiviteter, gjør man spesifikk oppvarming. Her er fokuset på øvelsene som skal gjøres senere i treningsøkten. Dette kan være lurt før styrketrening med tyngre belastning. Formålet er å øke bevegeligheten i aktuelle ledd og å forberede ledd og muskler på det som skal gjøres. I styrketrening kan man i den spesifikke oppvarmingen gjøre styrkeøvelsene med lette vekter, før man i hoveddelen av treningsøkten går over til tyngre belastning.

Dynamisk oppvarming

Dynamisk oppvarming er tøyeøvelser som gjøres dynamisk. I stedet for å gjøre tøyeøvelsene statisk, beveger man seg i øvelsen. Denne oppvarmingen er god for å øke mobiliteten og bevegeligheten i leddene. Målet med dynamisk oppvarming er å gjøre flere av bevegelsesbanene du skal utføre senere i økten, da med belastning.

Kickbokser Thea Næss viser dynamisk oppvarmingsøvelse for rygg: