Kriterier for valg av ellipsemaskin

Trening på ellipsemaskin er skånsomt og effektivt. Ellipsetreneren er en mellomting av sykkel, tredemølle og stepmaskin, og simulerer gå- og joggebevegelsene. Fordelen med ellipsemaskinen er at du unngår stor vektbelastning og støt under treningen, slik jogging og løp gjør.


Ellipsemaskinen er et effektivt kondisjonsapparat som også trener ben- og setemuskulatur. Ellipsetreneren sørger for at puls- og hjertefrekvensen øker raskt, men bevegelsene sørger for at å unngå støtbelastning på ankler, knær og hofte. Derfor egner ellipsemaskinen seg særlig godt i opptrening etter skader og for personer med belastningsplager som gjør jogging og løping vanskelig.

Kriterier for valg av ellipsetrener

Det finnes mange forskjellige ellipsemaskiner på markedet, og det er relativt store kvalitetsforskjeller på de ulike maskinene. Her er noen kriterier å gå etter for valg av ellipsemaskin:

Moment (svinghjul x utveksling):

Momentet sier noe om hvor jevnt tråkk du får på en ellipsemaskin. Blir det for lite, vil tråkket bli ujevnt. Det kan og bli så tungt at motstandsmekanismen fungerer dårligere.

Steglengde/ellipse:

Formen på ellipsen varierer mye fra maskin til maskin. Det er spesielt viktig å ha et bevisst forhold til steglengden. En lengre steglende (50 cm +) blir mer lik løping og skigåing. Treningen blir litt tyngre. Jo bedre form du er og jo lengre ben du har, jo viktigere blir en lengre steglengde.

Kvalitet på ledd:

En ellipsemaskin består av mange bevegelige ledd. Her er kvalitetsforskjellene store. En indikasjon er å se hvor mange kulelagre som er benyttet og kvaliteten på disse.
 

Bluetooth og tilgang til treningsapp:

Noen av ellipsemaskinene har Bluetooth-tilkobling, og kan dermed kobles til ulike treningsapper. Se oversikt:

 

Full Bluetooth

Begrenset Bluetooth

Ingen Bluetooth

Zwift

Kinomap

iConsole+

Sportsmaster ellipsemaskin iDecide

 

 

x

 

 

 

Sportsmaster ellipsemaskin E520

 

 

x

 

 

 

Sportsmaster ellipsemaskin E90BT

 

x

 

 

x

x

Sportsmaster ellipsemaskin Gemini E200 BT

x

 

 

 

x

x