Trening med kettlebells

Med kettlebells får man trent styrke i hele kroppen, men de kan også brukes til kondisjonstrening. 


Kettlebells eller Gyria er et treningsverktøy som ligner på en kanonkule med håndtak. I motsetting til vanlige vektstenger er håndgrepet forskrudd i forhold til kulens tyngdepunkt, som betyr at kravet til kjernestabilitet og balanse er i fokus når vi trener med kettlebells. Designet på kettlebells gis oss mulighet til å utføre øvelser i alle slags dimensjoner, sammenlignet med isolert trening hvor vi kun beveger oss i ett plan om gangen. Dette aspektet er viktig for utvikling av koordinasjon og dermed økt kroppsbeherskelse.

Trening med kettlebells er positivt for utviklingen av kondisjon og konsentrasjon under pressede situasjoner.

Før man setter i gang med trening med kettlebells er det lurt å gjøre seg kjent med grunnteknikkene. Tren barfot eller med vektløftersko, slik at støtteflaten blir så stabil som mulig, og tren på et sklisikkert underlag for å unngå fall. Start med lett vekt og øv teknikk før du øker belastningen. Sørg for å ha god plass rundt deg og se til at ingen kommer til skade eller at inventaret blir skadet eller ødelagt. For å beskytte håndledd og for å unngå at svette fra armene påvirker friksjonen i grepet bør man bruke svettebånd. 

Vær kritisk til det du ser og leser om kettlebells. Det finnes både mye god og dårlig informasjon tilgjengelig. 

Som startvekt for nybegynnere med kettlebells anbefales det 6-8 kg for kvinner og 8-16 kg for menn.

Kettlebells er også et godt treningsverktøy å bruke med PT-kunder og i gruppetimer. Kettlebells er enkle å ta i bruk, og man lærer seg fort teknikk og ulike øvelser, noe som gjør at kundene og medlemmene føler mestring og progresjon. 

Kristin Holte Kettlebells